top of page

Његова Светост Патријарх српски Иринеј у најмлађој парохији Eпархије

Његова Светост Патријарх српски Иринеј у најмлађој парохији Eпархије

Током заседања свих поглавара Православних помесних Цркава у Шамбезију, на дан Светог Саве, 27. јануара 2016. године, новооснована парохија у Женеви имала је највећу почаст да Светом Архијерејском литургијом началствује Његова Светост Патријарх српски Господин Г. Иринеј.

Његовој Светости су саслуживали архијерејски намесник за Швајцарску и парох у Берну протојереј Станко Марковић, парох у Цириху протојереј Мирослав Симјоновић, парох у Лугану јереј Ђорђе Лукић, парох у Женеви јереј Александар Ресимић и ђакон Бране Сарић из Цириха.

Певницу је предводио Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј заједно са свештеницима швајцарског намесништва као и појцима из читаве Швајцарске.

Осим бројног народа из читаве Швајцарске који се окупио око свог првојерарха да прослави првог српског архиепископа и просветитеља Светој литургији су присутвовали и уважени гости: Њена Екселенција амбасадорка Републике Србије из Берна гђа Снежана Јанковић, Његова Екселенција амбасадор Републике Србије при мисији УН-а из Женеве г. Владислав Младеновић, као и чланови дипломатског кора.

Након надахнуте беседе Његове Светости, у којој је позвао присутни народ да посећује своје храмове, јер ће једино на тај начин да сачува своју веру и своју историју, многобројни верници су приступили Светом причешћу.

После свечане Свете Архијерејске литургије је приређено послужење за Његову Светост и за Епископа Андреја у просторијама Црквене општине женевске, а обзиром да сала није могла да прими сав народ који се окупио тога дана, послужење је организовано и у дворишту Цркве.

Сутрадан је Епископ домаћин Његово Преосвештенство Г. Андреј изненадио Његову Светост патријарха српског Г. Иринеја и митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија одласком на планину Салев одакле се види читава Женева и околина.

У вечерњим сатима је амбасадор Републике Србије при мисији УН-а господин Младеновић организовао вечеру за уважене госте у својој резиденцији.

bottom of page