top of page

Храмовна слава у Женеви

Храмовна слава у Женеви

У суботу 11. децембра, Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски г. Андреј посетио је Женеву, најзападнију парохију наше Епархије, која је и ове године свечано прославила свог заштитника Св. апостола Андреја Првозваног.

Ова канонска посета епископа Андреја је осим учествовања у парохијској слави имала за циљ и унапређење духовног живота на простору западне Швајцарске.У раним јутарњим часовима је епископа Андреја, који је дошао у пратњи рачунополагача протопрезвитера Михајла Смиљанића, дочекао на аеродрому надлежни парох женевски о. Александар Ресимић пожелевши им добордошлицу. Са аеродрома женевског су се гости упутили у парохијске просторије где су у преподневним часовима Његово Преосвештенство епископ Андреј и прота Михајло учествовали у састанцима са Управом парохије женевске и надлежним парохом, а који су за циљ имали унапређења парохијског и духовног живота наше заједнице на овим просторима.

У навечерје празника служено је свечано вечерње богослужење са петохлебницом којим је началствовао прота Михајло Смиљанић из Беча уз саслужење протођакона Ивана Толића, док су за певницом одговарали епископ Андреј, надлежни парох о. Александар и мали хор парохије женевске под руководством гђе Нине Софронски. На крају богослужења епископ Андреј се обратио верницима честитајући свима парохијску славу и истакавши значај Св. апостола Андреја Првозваног за ову парохију и град Женеву. Епископу се у име Црквеног одбора и парохијана захвалио о. Александар на труду, љубави и пре свега молитвама за ову парохију честитајући истовремено драгом госту у навечерје славе имендан и заступника Св. апостола Андреја Првозваног. Након тога уследило је традиционално предавање које се организује у овој парохији у навечерје славе а које је ове године одржао епископ Андреј говорећи о великим личностима Св. владики Николају Велимировићу – Епископу жичком и охридско-битољском и Патријарху Српском Гаврилу Дожићу. Предавање је пропраћено са великом пажњом пре свега због изузетне архиве фотографија ових великих личности наше Цркве које су овом приликом верници могли да виде.

Сутрадан, у недељу 12. децембра, прослава је започела литургијским Сабрањем којим  је началствовао епископ Андреј уз саслужење проте Михајла Смиљанића, надлежног пароха проте Александра Ресимића и протођакона Ивана Толића. И овом приликом је хор женевске парохије предводила гђа Нина Софронски док је млади Стефан Гебрезихабиер из Женеве допринео лепоти богослужења читањем Апостола. У току Литургије, епископ Андреј се обратио надахнутом беседом окупљеним верницима говорећи о житију Св. апостола Андреја који није случајно изабран за заштитника ове парохије, истакавши значај који он треба да има за наш духовни живот и за ову парохију. На крају Литургије пререзан је славски колач а домаћин славе је ове године био угледни одборник ове Црквене општине г. Стево Торлаковић са супругом Вером из Женеве. И ове године због строгих санитарних мера није било могуће окупљање и организовање славског ручка.

У понедељак 13. децембра, епископ Андреј је присуствовао радном састанку којем су присуствовали прота Михајло Смиљанић у својству рачунополагача и надлежни парох женевски прота Александар Ресимић. Циљ овог састанка одржаног у парохијској сали у Шансију надомак Женеве био је унапређење духовног живота и даљег свеопштег пословања Црквене општине у Женеви. У вечерњим часовима, надлежни парох је испратио на женевски аеродром увек драгог Архипастира епископа Андреја који је у пратњи проте Михајла одпутовао за Беч.

bottom of page