top of page

Ходочашће на Свету Гору у манастир Хиландар

Ходочашће на Свету Гору у манастир Хиландар

 

Предвођени женевским парохом оцем Иваном Толићем група од деветнаест поклоника из Женеве, верника ове парохије, започела је свој пут у четвртак 11. априла стигавши у Солун око поднева. Групу је дочекао г-дин Влада Сеферовић, представник Хиландарске фондације у чијој смо организацији походили поменуте светиње. Обилазак смо започели посетом Српском војничком гробљу из Првог светског рата Зејтинлик, где је одслужен парастос нашим јунацима. Групи се придружио и студент теологије у Солуну г-дин Душан Ковачевић који је недавно био наш гост у Женеви у периоду Божићних празника.

У поподневним часовима поклоници су наставили своје ходочашће ка Светој Гори, обишавши манастир Каково, метох манатира Хиландара и дошавши у вечерњим сатима у Јерисос где је организовано преноћиште.

У петак 12. априла смо се упутили ка Уранополису и након што су преузете визе за улазак на Свету Гору, кренули смо до хиландарске луке Јовањица одакле смо превезени до српског манастира Хиландара. Одмах по доласку у манастир, учествовали смо у Литургији Пређеосвећених дарова, после које смо имали част да обедујемо у чувеној манастирској трпезарији уз читање дела Јована Лествичника и примимо благослов хиландарског игумана архимандрита Методија.

Верници женевске парохије су затим имали прилику да обиђу манастир и манастирско имање, да виде и упознају се са историјом крста цара Душана, чесмом краља Александра (Обреновића) као и пиргом краља Милутина. Шетњом крај чувених хиландарских чемпреса, завршили смо дан испуњен великом духовном радошћу и значајним сазнањима везаним за историју нашег рода српског и наше српске Цркве.

У суботу 13. фебруара, у четири сата ујутру, почело је јутарње богослужење које је свој врхунац имало у Светој Литургији на којој смо се причестили. После ручка смо се поздравили са братством манастира и захвалили се на гостопримству. Пре самог напуштања манастира, посетили смо и манастирску костурницу помоливши се Господу за упокојене монахе.

Враћајући се поново нашој свакодневици, сви поклоници из Женеве су заблагодарили Господу и Пресветој Богородици што су удостојени да се поклоне овој нашој светињи и учествују макар и на кратко у благодатном и молитвеном животу хиландарских монаха.

bottom of page