top of page

Упокојио се Петар Пејовић

Упокојио се Петар Пејовић

У понедељак, 02. априла, уснуо је у Господу велики пријатељ Цркве и теолог господин Петар Пејовић из Вевеја надомак Лозане (Швајцарска).

Господин Петар Пејовић је рођен 22. фебруара 1937. године у Додошима (Црна Гора). Основну школу је завршио на Цетињу, након чега је завршио Богословију у Раковици 1958. године. Исте године уписује Богословски факултет у Београду и успешно га завршава 1962. године заједно са данашњим митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем. Паралелно са теолошким студијама студирао је и на Филозофском факултету у Београду.

Од 1962. до 1964. године био је на постдипломским студијама на римокатоличком факултету у Бечу, заједно са Димитријем Калезићем, касније професором на Богословском факултету у Београду и са Марком Шпановићем, касније ректором Богословије у Сремским Карловцима. Након боравка у Бечу, проводи неколико година на Институту Светог Сергеја у Паризу, где наставља своје теолошко усавршавање, а затим прелази у Бирминген, где остаје до средине 1967. године.

Средином 1967. године, Петар се запослио у секретаријату уреда Уједињених нација, где је радио у библиотеци све до свог пензионисања 1997. године.

Често је представљао Српску Православну Цркву на разним Екуменским скуповима и био учесник у разним хуманитарним акцијама под окриљем исте.

Са супругом Бернадин, Немицом, Господ га је благословио са двоје деце, сином Александром и ћерком Катарином.

Опело Петру Пејовићу је обављено у православном центру у Шамбезију надомак Женеве, уз присуство бројних пријатеља и значајних личности. Опелом је началствовао митрополит Јеремија (Цариградска Патријаршија) уз саслужење Епископа Макарија и бројног свештенства.

bottom of page