top of page

Епископ Андреј на Конференцији у УН у Женеви

Епископ Андреј на Конференцији у УН у Женеви

У уторак 7. марта 2017. године, у оквиру 34. заседања Савета за људска права Уједињених нација (УНХЦР), одржана је у сали палате Уједињених нација у Женеви Међународна конференција под називом: Узајамно поштовање и мирољубив суживот као услов за међуверски мир и стабилност; подршка хришћанима и другим заједницама. У раду конференције је учествовао и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј који се присутнима обратио са посебним рефератом. Епископа Андреја пратили су на овај важни догађај парох женевски јереј о. Александар Ресимић и секретар Црквене општине у Женеви г. Владимир Станковић. Седници је присуствовао и Њ.Е. амбасадор Србије при Уједињеним Нацијама господин Владислав Младеновић са сарадницима који су одлично организовали протокол учешћа Преосвећеног Епископа Андреја. Конференцију су организовали високи државни и црквени представници Русије, Свете столице, Јерменије и Либана, а подржали су је сталне мисије при УН у Женеви Србије, Бразила, Грчке, Кипра, Мађарске, Хрватске и Шпаније. Конференција је део опште дискусије коју је пре две године, током заседања Савета за људска права УН-а, на предлог Либана, Русије и Ватикана прихватила група од 65 земаља, потписница заједничког документа под називом Подршка хришћанима и другим заједницама који се односи нарочито на драматичну ситуацију у региону Блиског Истока и Северне Африке.

​Међу говорницима на овом изузетно важном заседању били су такође Њихова Превасходства господа министри спољних послова Републике Мађарске и Републике Хрватске, представници Владе Републике Србије и бројни амбасадори сталних мисија при УН у Женеви. Са црквене стране у раду конференције учествовали су Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одсека спољних црквених веза Руске Православне Цркве, бројни високи представници православних цркава Русије, Грчке и Кипра, представници Римокатоличке Цркве и Светског савета цркава, као и других високих међуверских тела. Догађај је привукао велику пажњу представника невладиних сектора, академија и медија.

​Учесници конференције су изразили забринутост због учесталог насиља против хришћана у савременом свету које је попримало стравичне форме истребљења и верског чишћења, нарочито у региону Блиског Истока и Северне Африке али и на територији Украјине, Косова и Метохије. Опстанак хришћанских заједница у овим деловима света доведено је у питање због прогона од стране екстремистичких група, због физичког истребљења голоруког народа са својих древних огњишта и због скрнављења њихових културних добара. Поздрављена је заједничка декларација усвојена у Хавани прошле године од стране Свјатјејшег Патријарха Руског Господина Кирила и Папе Франческа у којој се апелује на Међународну заједницу да предузме хитне мере заустављања истребљења и егзодуса хришћана са Блиског истока. Говорници су се позивали на многобројне извештаје о растућем радикализму усмереном против хришћанских заједница у поменутим областима кроз наметање вредносних система који су у супротности са хришћанским ставовима и учењем. Поред дубоке забринутости, учесници конференције су једногласно изразили своју спремност да се кроз дијалог и поштовање различитости и кроз обнову система вредности настави борба за општи одрживи мир у свету. Такође је назначена и важност промовисања појачаног међународног дијалога верских заједница како би се сачували правда и мир у свету, и наставио пут подједнаког развоја друштва.

bottom of page