top of page

Верни из Женеве на Светој Гори

Верни из Женеве на Светој Гори

Парохија Светог Апостола Андреја Првозваног из Женеве је благословом свог Епископа Андреја ове године по први пут организовала поклоничко путовање на Свету Гору. Група од дванаест парохијана предвођена парохом женевским о. Александром Ресимићем, упутила се у петак 3. фебруара авионом за Солун преко Беча.

Након доласка на Солунски аеродром група је наставила свој пут до Уранuполиjа, градића одакле се полази бродом за Свету Гору. Сутрадан, након што је обављено све неопходно за добијање визе за улазак на Свету Гору, група је бродом кренула до хиландарске луке одакле су превезени до српског манастира Хиландара.

Након што су се поклонили светињама, верници женевске парохије су кренули у обилазак манастира и манастирског имања, обишавши том приликом и крст цара Душана као и пирг краља Милутина.

Сутрадан, у два сата ујутру, почело је богослужење, а на Литургији је хиландарском братству саслуживао и о. Александар. После молитве верници су позвани на заједнички ручак како би се и телесно укрепили за наставак овог путовања.

Након ручка, група је обишла и руски манастир на Светој Гори – манастир Светог Пантелејмона.

Вративши се у вечерњим сатима у Солун, сви заједно су прошетали солунским кејом поред Беле Куле. Сутрадан, у понедељак ујутру обишли су Зејтинлик, српско војничко гробље из првог светског рата, где је одслужен парастос нашим јунацима.

У поподневним часовима верници су се упутили на аеродром одакле су се авионом вратили за Женеву.

bottom of page