top of page

Верници из Женеве посетили Свету Гору

Верници из Женеве посетили Свету Гору

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Г. Андреја, парохија Светог апостола Андреја Првозваног из Женеве, је у периоду од 06. до 10. фебруара организовала поклоничко путовање на Свету Гору у манастир Хиландар. Ово поклоничко путовање је организовано први пут након дуге паузе због Корона вируса и последица које су спречавале уобичајене посете Светој Гори. Поклоници из Женеве, предвођени женевским парохом оцем Александром Ресимићем су овом приликом посетили Свету Гору Атонску и манастир Хиландар обишавши и друге Светиње и значајна места. Група од девет поклоника из Женеве, верника ове парохије, започела је свој пут у понедељак 06. фебруара стигавши у Солун у вечерњим часовима.

Сутрадан, у уторак 07. фебруара, групи се придружио и докторанд теологије у Солуну господин Марко Палежевић, некадашњи постдипломац у Шамбезију, који је упознао ходочаснике са кратком историјом града и повео вернике у обилазак. Верници су имали прилике да обиђу цркву Светог Димитрија, заштитника града Солуна као и цркву Светог Пантелејмона, где је Свети Сава добио чин архимандрита а касније чувени Свети Григорије Палама  уведен у трон Архиепископа Солуна. Врхунац обиласка је била посета српском војничком гробљу из првог светског рата Зејтинлик, где је одслужен парастос нашим јунацима. Иако стар, некадашњи чувар гробља чика Ђорђе, чији се стан налази преко пута самог гробља, је видевши нашу групу смогао снаге да изађе на своју терасу и да поздрави све ходочаснике. У поподневним часовима поклоници су наставили своје ходочашће ка манастиру Хиландар, стигавши у вечерњим часовима у Уранополис (небески град) одакле се полази бродом за Свету Гору.

У среду 08. фебруара, након што су прееузете визе за улазак на Свету Гору, група је бродом кренула до хиландарске луке Јовањица одакле су превезени до српског манастира Хиландара. Након што су се поклонили светињама, верници женевске парохије су кренули у обилазак манастира и манастирског имања, обишавши том приликом костурницу, крст цара Душана, чесму краља Александра (Обреновића) као и пирг краља Милутина. Након вечерње службе и вечере, поклоници су се повукли у своје собе.

У четвртак 09. фебруара, у два сата ујутру, почело је богослужење, а на Литургији је хиландарском братству саслуживао о. Александар. Сви поклоници из Женеве су се овом приликом исповедили и причестили а након молитве верници су позвани на заједнички ручак како би се и телесно укрепили за наставак овог путовања. Поздравивши се са братсвом манастира и захваливши се на гостопримству, група је наставила даље и пре самог изласка са Свете Горе посетила и грчки манастир Дохијар. Стигавши поново у Уранополис сви поклоници из Женеве су заблагодарили Господу и Пресветој Богородици што су удостојени да се поклоне овој нашој Светињи.

Сутрадан, у петак 10. фебруара,  верници су се коначно упутили на аеродром одакле су се авионом вратили за Женеву.

bottom of page